sensommar

Årstiden byts ut och nu är sensommaren här!

Enligt den traditionella kinesiska medicinen behandlar man efter årstid. Fem årstider, och den femte årstiden är sensommaren som infinner sig mitten av augusti. Tiden innan hösten kommer. Årstiden förändras och vi med den, detta tar vi hänsyn till. Allt för att behandlingen skall bli så effektiv som det bara är möjligt.

Till sensommarens årstid hör akupunkturvägarna som enligt traditionella kinesiska medicinen löper genom magsäck och mjälte. Elementet är jord och färgen är gul, bär gärna gult eller orange, lev här och nu. Är vi i balans lever vi i harmoni, känner oss trygga och balanserade. Vi har förmågan att ta tag i saker och få det gjort.

Har vi brister i denna årstid, känner vi av annat. Grubbleri, oro, svårt komma till skott, få saker utförda. Sömnen påverkas av grubblandet. Trött, tung, dålig matsmältning, katarr och magsår. Allmänna magbesvär är vanligt. Sötsuget blir påtagligt vid en obalans.

Till årstiden hör skörden som naturen ger oss. Mjälten som omvandlar mat till näring. Näringen som ger oss energin till självläkningen som kroppen behöver. Naturen svalnar av och maten vi äter ska med fördel vara varmare nu än på högsommaren. För att gynna mjältens akupunkturväg och dess funktioner - balans. Yin & Yang. Ta hand om sig själv, säga nej till det som kan bli för mycket och ja till sitt eget välmående är nyckelordet för balans.

Att bli medveten och reflektera, för att börja förstå hur vår kropp kommunicerar utifrån traditionell kinesisk medicinen och följa din självläkande förmåga. Herb Pharma Natur Terapi.

Det här är text baserat utifrån den kinesiska läran. Ibland är det den kinesiska läran som för dig är bäst och ibland är det doktorn eller någon annan terapi, det är patientens ansvar att på bästa sätt ta hand om sin hälsa.

Vill du boka tid hos en Herb Pharma naturterapeut?

Din närmaste terapeut hittar du under fliken våra terapeuter på hemsidan.

Sommar

1 juni och årstiden sommar infaller

Enligt den traditionella kinesiska medicinen behandlar man efter årstid. Årstiden förändras och vi med den, detta tar vi hänsyn till, för att behandlingen skall vara så effektiv som det bara är möjligt.

Till sommarens årstid hör akupunkturvägarna som enligt den tradiotionella kinesiska medicinen löper genom hjärta och tunntarm, samt funktionerna som har koppling till pericadium och trippelvärmaren.

Sommaren står för hetta och energi, yang energin är som kraftigast under denna årstid. Färgen är röd och smaken är den bittra som skingrar hettan. Till vår natur är vi optimistiska, glädjen är en självklarhet, vi älskar det mesta i livet, tiden är passionens tid. Den ökade energin i naturen ger oss mer kraft, vi sover färre timmar och orkar mer. Förutsatt att vi är i balans.

Har vi brister i denna årstid, har vi besvär som liknar de motsatta. Ökad oro, hjärtklappning och sömnsvårigheter är vanligt. Vi blir rastlösa i vår själ. Omgivningen känner ofta av att vi är lite för mycket, vi tar för stor plats är ofta omgivningens beskrivning av den som ligger i obalans här. Vi själ gärna andras energi i brist på egen. Älskar vi sommaren galet mycket, vilket tenderar en brist eller ogillar den för att vi helt enkelt inte klarar hettan, handlar det om en obalans. Är i vi balanserade förhåller vi oss till årstiderna likvärdigt, vi välkomnar nästa årstid, och känner oss klara med den som ligger bakom oss. Om vi omger oss av färgen rött i en överkonsumtion, ger det oss för mycket hetta och vi har svårt komma till ro. Varm mat ökar hettan, kall mat minskar den. Orsaken till varför vi uppskattar kall mat i en större utsträckning på sommaren.

Återhämtningen är nyckelordet för balans. Aktivitet, vila, återhämtning i lagom dos. Hjärtat driver oss mot glädjens rus, men det är också i hjärtats och tunntarmens meridian som vi blir låga i energin och där nedstämdhet och utbrändhet finns. Balans.

Att bli medveten och reflektera, för att börja förstå hur vår kropp kommunicerar utifrån traditionell kinesisk medicinen och följa din självläkande förmåga. Herb Pharma Natur Terapi.

Det här är text baserat utifrån den kinesiska läran. Ibland är det den kinesiska läran som för dig är bäst och ibland är det doktorn eller någon annan terapi, det är patientens ansvar att på bästa sätt ta hand om sin hälsa.

Vill du utbilda dig eller boka tid hos en Herb Pharma naturterapeut?

Du hittar oss under fliken ”kontakta oss” på hemsidan

Välkommen till herb Pharma Ab

Jag heter Anneli Sandström och är utbildningsansvarig i utbildningarna på Herb Pharma. Här på bloggen kommer ni kunna läsa mer om utbildningarna, möta våra elever och se närmare på både utbildning och teamet Herb Pharma.


Kika gärna in Våra event för mer av oss.

Välkomna följa oss här på bloggen!