behandla dåtid som nutid

Dåtid som nutid

Synen på komplementär medicin har ändrat sig enormt mycket sedan jag startade min utbildning 1999. Då var det ”konstigt” att jag inte satte nålar. Hm.. vad gör hon egentligen?


När jag så utbildade mig i öronakupunktur med nålar så föll det på plats att dom äntligen fick akupunktur. Nu är det ju inte så att det är nålarna som är det enda som gör hela behandlingen utan nålarna är en del, den högteknologiska en annan och örterna en tredje som är den självläkande processen som startas i kroppen. Den sista viktiga delen och kanske är den ändå viktigast det är bemötandet som patienten får som också har en stor helande kraft.


Tänk att vi kommer tillbaka till det som en gång var den enda läkekonsten som fanns. Där dom som inte hade råd att anlita läkare fick gå till en klok gumma som ofta använde huskurer och var ett slags naturläkare.


Jag känner mig verkligen stolt och glad över att kunna föra denna ”läkekonst” vidare fast översatt i dagens teknologi. Ett ben i vardera världen känns bra för mig.

Det är med stor ödmjukhet jag konstaterar att dagens människor tar ett stort eget ansvar över sin hälsa och skäms inte längre för att söka annan vård vid behov.


Så får vi inte glömma att vi har en fantastiskt fin traditionell sjukvård som gör underverk som vi inte kan göra. Där vi som terapeuter ska sända våra patienter vidare som behöver hjälpen i sjukvården bättre än vår. Min högsta önskan är att vi framöver ska jobba för samverkan med vården och vårt enda mål är att det är för patientens bästa helt utan prestige från något håll.